Project Description

Είναι ο πόνος που οφείλεται στο Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης, της άρθρωσης δηλαδή της κάτω γνάθου με το κροταφικό οστό του κρανίου. Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται σε άτομα με ανατομική προδιάθεση της άρθρωσης, ή με μεγάλες οδοντικές ελλείψεις, όταν λόγω του άγχους σφίγγουν τα δόντια τους, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα είναι να ασκούνται υπέρμετρες κι ασύμμετρες δυνάμεις στους μασητήρες μυς και στο διάρθριο δίσκο της άρθρωσης (κάτι ανάλογο του μηνίσκου), δημιουργώντας έτσι δυσλειτουργία σ’ όλο το στοματογναθικό σύστημα.

Εκδηλώνεται με ανεξήγητους πονοκεφάλους, αντανακλαστικό πόνο στο αυτί, έναν ήχο «κλικ» κατά τη διάνοιξη του στόματος, αδυναμία καλής διάνοιξής του κ.α. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητά του, λόγω των αγχωτικών ρυθμών της σύγχρονης ζωής.

Για την αντιμετώπισή του κατασκευάζονται ακρυλικοί νάρθηκες, στο σχήμα του οδοντικού τόξου, που τους φορά ο ασθενής μασητικά της μίας γνάθου, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι έτσι ρυθμισμένοι, ώστε οι μασητικές δυνάμεις ν΄ ασκούνται ομοιόμορφα, οποιαδήποτε θέση κι αν πάρει η κάτω γνάθος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μυοχάλαση, ο διάρθριος δίσκος επανέρχεται στη θέση του και μειώνονται αισθητά οι πόνοι.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, αν επιμένουν τα συμπτώματα, γίνεται παραπομπή σε γναθολόγο.