Project Description

Στο ιατρείο πραγματοποιούνται θεραπείες ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Και στις δύο παραπάνω νόσους, το αίτιο είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, οπότε καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία τους παίζει η σωστή και σχολαστική στοματική υγιεινή. Για το λόγο αυτό, αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στη διδασκαλία του σωστού βουρτσίσματος και της χρήσης των μέσων μεσοδόντιου καθαρισμού. (Για περισσότερες πληροφορίες για τα μέσα αυτά και τη σημασία τους, μπορείτε ν’ ανατρέξετε στο άρθρο μου με τίτλο «Ο ρόλος της μεσοδόντιας υγιεινής στην οδοντιατρική πρόληψη»).

Η τρυγία, γνωστή ως «πέτρα», αποτελεί παράγοντα κατακράτησης της πλάκας, παρ’ όλη τη στοματική υγιεινή. Προχωρούμε λοιπόν σε καλή αποτρύγωση (κοινώς καλό καθαρισμό δοντιών), με ξέστρα υπερήχων. Στο επόμενο στάδιο, στην ουλίτιδα, αφαιρούμε με ξέστρα χεριού τυχόν υπολείμματα υποουλικής τρυγίας, που δεν έχουν αφαιρεθεί πλήρως με τον απλό καθαρισμό.

Στην περιοδοντίτιδα, που αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας, υπάρχει καταστροφή μέρους του στηρικτικού οστού γύρω από το δόντι και ενός βαθμού αποκόλληση του ούλου από το δόντι. Το αποτέλεσμα είναι, σε προχωρημένα στάδια, να έχουμε κινητικότητα του δοντιού και μετά από χρόνια, αν δεν έχει αντιμετωπιστεί η νόσος, απώλεια του δοντιού.

Για τη θεραπεία της, το επόμενο στάδιο μετά τη διδασκαλία της στοματικής υγιεινής και την αποτρύγωση, είναι η ριζική απόξεση. Με αναισθησία δηλαδή, τοποθετείται ειδικό ξέστρο χεριού σε βάθος στην επιφάνεια της ρίζας, στα σημεία όπου έχει αποκολληθεί το ούλο. Στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε υπολείμματα τρυγίας και προϊόντα φλεγμονής που βρίσκονται σε βάθος και αποτελούν παράγοντες κατακράτησης αναερόβιων μικροβίων. Σε περιπτώσεις ελαφριάς ,ή μέτριας περιοδοντίτιδας, πετυχαίνουμε καλό αποτέλεσμα, αρκεί ο ασθενής να είναι σχολαστικός στην υγιεινή και προσέρχεται για επανεξέταση κάθε 6 μήνες. Σ περιπτώσεις προχωρημένης νόσου, μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας (συντηρητική θεραπεία), ο ασθενής παραπέμπεται σε περιοδοντολόγο για το επόμενο στάδιο, τη χειρουργική θεραπεία.